Uitleg budgetbeheer

 

Wat is Budgetbeheer?

Bij Budgetbeheer wordt uw inkomen gestort op een aparte bankrekening welke in beheer is van de budgetbeheerder. Vanuit die rekening betaalt de budgetbeheerder uw vaste lasten. Indien er schulden zijn, neemt de budgetbeheerder contact op met de schuldeisers voor het treffen van betalingsregelingen en voldoet deze ook. Wekelijks ontvangt u het leefgeld, om uw boodschappen van te doen. Dit wordt overgemaakt op uw eigen bankrekening (of indien gewenst op een aparte rekening). Bent u op op zoek naar budgetbeheer? Neemt u gerust contact op met ZAB.

 

Wat is het verschil tussen Budgetbeheer en Bewindvoering?

Het verschil tussen beschermingsbewind en budgetbeheer is dat budgetbeheer niet via de kantonrechter wordt verkregen. Budgetbeheer wordt onderling overeengekomen tussen u en ZAB, uiteraard zal er eerst besproken worden wat voor u de beste oplossing is. De hoofdtaken van budgetbeheer is dat de financiële administratie door ZAB wordt verzorgt.

 

ZAB biedt drie vormen van budgetbeheer aan:

Basis budgetbeheer. Bij deze vorm van beheer worden door ZAB de vaste lasten (huur/hypotheek, elektra/gas en water) betaald via de beheerrekening. Het restant van het budget wordt overgemaakt naar de privérekening van de cliënt. Er wordt geen geld gereserveerd voor nog te verwachten kosten zoals jaarafrekening van energie en water.

 

Basis Plus budgetbeheer. Naast de betaling van de vaste lasten worden er drie reserveringen gemaakt voor bijvoorbeeld de jaarafrekeningen van energie, water en een post onvoorzien. Het restant van het budget wordt overgemaakt naar de privérekening van de cliënt.

 

Uitgebreide budgetbeheer. Naast de vaste lasten worden en reserveringen worden ook alle openstaande schulden van de cliënt in kaart gebracht. In geval van schulden zal ZAB met schuldeisers, incassobureau`s en deurwaarders contact zoeken voor het treffen van een passende betaalregeling.

 

Hoe lang duurt budgetbeheer?

Budgetbeheer is minimaal voor één jaar Het stopt zodra u uw geldzaken weer in orde zijn. Het kan ook blijvend zijn. Dat geldt voor mensen die zelf hun inkomsten en uitgaven niet kunnen of willen beheren. Een verzoek tot beëindiging van budgetbeheer kan schriftelijk worden ingediend bij ZAB.